sobota 11. októbra 2014

Kysnuté slim@čiky

Tento recept vznikol čisto improvizovane na rodinnej chate, ktorú sme absolvovali po dlhých dvoch mesiacoch v Rakúsku (ja+Marek). Letná brigáda, ktorú musím absolvovať každé leto, inak by sa mi prázdniny nerátali, však čo, budem doma zavárať? Do sveta treba ísť keď sa dá, ale teraz späť k jedlu. Ak sa zobudím na druhý deň po akcii tak mám chuť na slané, aj vtedy tomu tak bolo a vzišlo z toho malé chutné slim@čiky :) Ak sa ich rozhodnete aj vy vyskúšať, na prípravu budete potrebovať nasledovné suroviny, prípadne použijete to, čo sa na Vás už dlho usmieva z chladničky a špajze.

Cesto:
  •      hladká múka /600g/
  •      droždie /kocka/
  •      vlažná voda/ mlieko /1,5dl/
  •      olivový olej /1,5dl/
  •      cukor, soľ, provensálske bylinky



Základná omáčka:
  • ·        paradajková omáčka/ pretlak /500g/
  • ·        koreniny na dochutenie
  • ·        cesnak /prelisovaný/



Niečo na plnku slim@čikov:
  •      kukurica
  •     olivy
  •      šunky, slanina
  •      paprika, paradajka
  •      syr tofu / iný podľa chuti
  •      všetko ostatné čo doma nájdete



Prv, než si pripravíme cesto, bolo by vhodné urobiť kvások bežným spôsobom, nám zbehlým gazdinkám dobre známy. V miske si takto z kvásku a ostatných prísad spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť, najlepšie na teplučkom mieste a sledujeme ako sa nám utieročka dvíha. No najlepšie by bolo si medzičasom pripravovať ingrediencie, ktorými budeme plniť slimáčiky. Po vykysnutí cesta si ho rozdelíme aspoň na 4 časti a tieto vyvaľkáme, potrieme ochuteným paradajkovým základom, posypeme plniacimi ingredienciami. Zavinieme ako štrúdľu a rozkrájame na 2,5 cm kúsky, ktoré upravíme do požadovaného tvaru a poukladáme na papierom vystlatý plech. Takto zaplnený plech vložíme do rúry vyhriatej na cca 20 stupňov Celzia. Už nám ostáva len čakať a pripravovať si bruško na maškrtku, ktorá sa veľmi hodí len tak k vínku, ako sa nám to osvedčilo na chate.

DO ZJEDENIA!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára