Zdravíme vás, dnešný príspevok bude venovaný JAKUBKÁM a KOKOSOVÉMU OLEJU. Na začiatku si vysvetlíme, čo sú to zač a čím dobrým nás núkajú. Takže Jakubka nie je len neexistujúca forma ženského mena, ale aj najskoršia letná odroda jabĺk, ktorá zvykne dozrievať po sviatku sv. Jakuba. Keďže po zbere zvykne rýchlo zmúčnatieť, Jakubky je dobré, čo najrýchlejšie po zbere spracovať. Výborné sú do štrúdiel, jablčníkov alebo sa dá z z nich vylisovať jabčák :) ale o tom niekedy inokedy. Kokosový olej je také bum v dnešnej bio dobe, že netreba ujasňovať, o čo ide. Od všadiaľ počuť jeho výtečné benefity, za ktoré vďačí obsahu nasýtenej kyseline laurovej, ktorá mu dodáva túto zázračnú silu. Jeho najhlavnejší zdraviu prospešný účinok je, že dokáže najrýchlejšie prekonať závislosť na glukóze. Dá sa využiť na niekoľko stoviek variácií, od smaženia cez použitie vo vlasovej a telovej kozmetike až po namazania retiazky na bicykli. Výber je už len na vás. Na slovenskom bio trhu figuruje jedna úžasná firma, ktorej veľmi záleží na tom, aby produkty, ktoré ponúka zákazníkom, boli naozaj kvalitné. Jej názov je VirginCoconut a je to rodinná firma bratov Marka a Jakuba Zelmanovcov. V ich eshope nájdeme niekoľko super healthy potravín. My obľubujeme, pred tým spomínaný, kokosový olej a cejlónsky zelený čaj. Ale otvorené sme aj pre ich ďalšie produkty. Ak to vydá, chceli by sme zmajstrovať niekoľko receptov, v ktorých bude figurovať táto superpotravina. Dnes sme si pre vás pripravili jablčník z čerstvých Jakubiek a namiesto celého smetolu sme použili len polku a zvyšok sme doplnili kokosovým olejom, čo zjemnilo cesto. Vďaka jemnému cestu a kyslastej chuti jabĺčok po 15 minútach zostali po stole len omrvinky.
Tak šup-šup na receptík :)
Tak šup-šup na receptík :)
Na cesto potrebujeme:
- 100 gramov kokosového oleja
- 130 gramov masla
- 400 gramov hladkej múky
- 150 gramov polohrubej múky
- 250 gramov práškového cukru
- 1 vajíčko
- 1 vanilku
- ošetrenú citrónovú kôru z jedného citrónu
- 1 PDP
- trošku mlieka
- štipku soli na zvýraznenie chuti
- 12 menších Jakubiek
- citrónovú kôru
- 2 vanilky
- pol lyžičky mletej škorice
Suroviny, ktoré sú potrebné na cesto, zmiešame a cesto si rozdelíme na približne 2 rovnaké časti. Jednu z nich dáme na cca 15-20 minút do chladničky a zvyšnú použijeme na vystlanie tortovej formy. Očistené a postrúhané Jakubky zmiešame spolu s vanilkami, citrónovou kôrou a škoricou pridáme na cestom vystlaný plech. Časť cesta, ktorá medzitým odpočívala v chladničke, nám poslúži na vytvorenia si mriežky navrch jablčníka. Rúru si medzičasom predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 40-45 minút. Po vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom.
DOZJEDENIA, PRIATELIA!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára