streda 14. mája 2014

LIGHT-OVÁ JAHODOVÁ TORTA

zdravíme,túto tortu sme robili našej mamke k nedeľňajšiemu sviatku všetkých mám.Na konci postu pridávam namakané videjko o povolaní mamy vo svete.Rozhodne sa dá táto torta pripraviť s každým druhom ovocia.Tortička bola  osviežujúca a chutila priam božsky.Lahodná plnka sa rozplývala priamo na jazyku a ...na čo sa budem ďalej rozpisovať,radšej to posúdte sami.


Potrebujeme:


korpus:
3 vajcia
100 g práškového cukru
100 g polohrubej múky
3 PL kakaa
1/2 KL prášku do pečiva
2 PL oleja




Jahodové želé:
350 g mrazených jahôd ( samozrejme ak máte čerstvé, použite čerstvé)
2 PL práškového cukru
150 ml vody
2x jahodové želé ( prípadne použite inú želatínu, tortové želé v kombinácii s jahodovým sirupom, ale vtedy vynechajte vodu)

ako vidíte, alternatívnych možností je kopec, treba sa riadiť tým, čo špajza dá :)




Tvarohová plnka:
500 – 750 g tvarohu
250 g mascarpone
300g smotany pochúťkovej
120 g práškového cukru
20 g želatíny
100 ml vriacej vody

okrem toho:
jahody na ozdobu
tortová forma
o priemere 24 cm


Ideme na to:
1. Najprv si urobíme jahodové želé. Jahodové želé 150 ml vody a za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni kým sa nerozpustí., pozor, nevaríme. Jahody  rozmixujte s práškovým cukrom a prilejete mierne ochladené jahodové želé. Premiešajte a vylejete do, studenou vodou opláchnutých, hlbokých tanierov. Odložte do chladničky stuhnúť na pár minút.
2.Ideme na korpus: vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, prešľaháme a na koniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva s preosiatym kakaom. Premiešame a vylejeme do tortovej formy o priemere 24 cm, ktorej spodok vymastíme alebo vystlieme papierom na pečenie a šup s tým do rúry pri teplote 175 stupňov asi na 15 minút. Pripomínam skúšku špáradlom. Z rúry vyberieme a ešte teplý korpus predelíme na dva pláty jedným pozdĺžnym ťahom nite. Korpusy necháme odpočívať a chladnúť.
3.Tvarohovú plnku pripravíme z ničoho iného ako z tvarohu, mascarpone, smotany a práškového cukru.Všetko rozmiešame a pridáme za stáleho miešania ochladenú, ale stále tekutú želatínu, ktorú si prpravíme nasledovne. Želatínu zalejeme 150 ml vriacej vody a miešame, kým sa nerozpustí. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť, následne premiešame s pár lyžicami pripraveného krému. Do čistej tortovej formy dáme vychladnutý korpus, ktorý namočíme jahodovým sirupom a potrieme jahodovým džemom. Korpus prikryjeme 1/3 tvarohovej plnky. Najprv vyplníme priestor okolo jahodového želé a potom zvyšok plnky rozotrieme na jahodové želé a zarovnáme povrch. Priložíme ďalšie jahodové želé a postup s plnkou opakujeme. Na koniec prikryjeme namočeným korpusom, ktorý potrieme zvyšnou tvarohovou plnkou, nazabúdame pokryť aj okraje torty.Takto pripravenú tortu odložíme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny. Potom sa obrníme neskutočnou trpezlivosťou a čakáme na prvé sústo, ktoré si dáme z tejto rozprávkovej light-ovej torty. Nezabúdame ozdobiť napríklad lístkami mäty, lebo aj oči jedia.





DO ZJEDENIA, PRIATELIA !


  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára