štvrtok 1. mája 2014

Špenátová torta



POTREBNÉ PRÍSADY 

Taliani pripravujú túto tortu tradične na Veľkú noc a preto sme si ju aj my pripravili v tomto krásnom čase. 
Na túto farebnú, slanú pochutinku potrebujeme:

* 3/4 kg čerstvého špenátu ( príp. mrazeného drveného špenátu)

* 2 cibule,
* 2-3 strúčiky cesnaku (príp. podrveného medvedieho cesnaku –cca100g)
* 1 PL nasekanej petržlenovej vňati,
* 1 PL majoránky,
* 1/4 CL nastrúhaného muškátoveho orieška,
* 9 vajec (uvariť na tvrdo, počet závisí od hladošov doma),
* 350 g jemného tvarohu,
* 125 g mozzarely,
* 125 g nastrúhanej goudy (original 100 g parmezánu).,
* soľ,mleté čierne korenie,
* olivový olej
* 2 bal.listkoveho cesta
* 150 g oravskej slaniny


POSTUP PRÍPRAVY

Špenát umyjeme, v osolenej vode blanširujeme 2 minúty. Dávame pozor, aby sa nám voda nepripálila, lebo aj to sa môže začínajúcim kuchárkam stať, živý príklad Erika :DDD
Scedíme, ochladíme. Prípadne použijeme už mrazený, drvený špenát, ktorý stačí rozmraziť pár hodín dopredu. Na troche oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme špenát, prelisovaný cesnak, prípadne medvedí cesnak. Osolíme, pridáme mleté korenie, muškátový oriešok. Trochu podusíme (cca 5 minút). Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridáme petržlenovú vňať, majorán, bazalku. Do plnky pridáme tvaroh a nastrúhaný syr. Formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a následne aj lístkovým cestom tak, aby sme zakryli celú formu aj po bokoch, to preto, aby našej plnke nenarástli nohy a neutiekla nám. Komu by sa chcelo pucovať rúru. Avšak počítame s tým, že špenátik je potrebné aj zakryť, takže pamätáme aby nám ostalo cesta aj na toto. 
Do takto cestom vystlanej formy nalejeme polovicu špenátového základu, uvarené vajcia poukladáme striedavo s nakrájanou mazzarelou.Na vrch tejto vrstvy pridáme upraženú slaninku. 

Pokračujeme ďalšou vrstvou špenátového základu a zakryjeme, ako som spomínala. Aby sa nám špenát neudusil ,ale pekne zapiekol, perinku mu trošku popicháme vidličkou a zakryjeme ešte poriadnou vrstvou strúhaného syra. My sme použili goudu, lebo ako vždy sme parmezán zabudli kúpiť, tak sme museli spolupracovať s tým, čo máme. 
Takto naplnenú formu vložíme do rúry a pečieme cca 1 hod. pri 190 stupňoch Celzia. Počas toho si samozrejme môžeme poupratovať ten neporiadok, čo sme narobili a zostáva nám už len čakať a utierať slinky z tej vône rozplývajúcej sa všade navôkol. Krájame až po vychladnutí nielen preto, aby nás nebolelo brucho a nepopálili si jazyk, ale rez vyzerá krajšie, keď to všetko vychladne. 


 DOBRÚ CHUŤ A DO ZJEDENIA PRIATELIA !



1 komentár: