nedeľa 3. decembra 2017

ADVENT V NAŠEJ KUCHYNI- MEDOVNÍČKY

Dnes si v našom adventnom špeciáli ukážeme, ako upiecť medovníčky. Mäkké medovníčky. Celé tajomstvo ich mäkkosti spočíva na množstve masla, ktoré použijeme. Čiže už žiadne pridávanie krajcov chleba alebo jabĺk do nádoby, v ktorej sme uskladnili medovníčky. Len maslo alebo margarín. My preferujeme maslo, pretože jeho chuť sa v medovníčkoch, ale aj iných kejkoch, výrazne líši konzistenciou, ale hlavne chuťou a nižším obsahom nezdravých transmastných kyselín od tých margarínov. Je už len na nás, ktorú alternatívu v takýchto ťažkých časoch použijeme. Ale treba dobre pouvažovať, či je nám prednejšie ušetriť 1,5 € alebo naše zdravie.



Máme toto všetko na ich prípravu?
  • 250 g masla/margarínu
  • 150 g medu (2 kopcovité lyžice)
  • 250 g práškového cukru
  • 600 g hladkej múky (používame zelenú 650 z Coop Jednoty)
  • 2 malé lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 malá lyžička perníkového korenia
  • 2 celé vajcia


Maslo, med a cukor si dáme na pár sekúnd roztopiť do mikrovlnky. K nim potom pridáme zvyšné ingrediencie. Pre jedincov ako sme my, pripomíname, ktoré sú to. 600 g hladkej múky, 2 malé lyžice sódy bikarbóny, 1 malá lyžička perníkového korenia a 2 celé vajcia. Taktiež netreba zabudnúť na štipku soli na zvýraznenie chuti. Všetko to spolu zmiešame, premiešame a vymiešame a preložíme do mikroténového sáčku. Cesto v sáčku necháme dve hodinky chillovať v mrazničke. Po vybratí necháme chvíľku cesto zaklimatizovať a keď už sa bude cítiť ready, vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm a môžeme vykrajovať. My zvykneme medovníčky pred pečením potierať žĺtkom, potom sa pekne lesknú. Ale treba si dávať pozor, vajíčko zvykne rýchlo priznávať farbu. Avšak ak chceme medovníčky zdobiť, nepotierajme ich ničím, pretože cukrová poleva zvykne v takých prípadoch protestovať.  Medovníčky pečieme cca 7 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Veľmi dôležité je  sledovať ich stav. Či sa im dobre dýcha, či majú dostatočný intímny priestor, či nechytajú farbu a tak. Po upečení ich necháme ochladnúť a môžeme sa do nich rýchlo pustiť.



DOZJEDENIA, PRIATELIA!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára