pondelok 1. januára 2018

NOVOROČNÁ PAVLOVA TORTA



Naša mama zvykne každý rok na Nový rok prízvukovať, ako začne už aj na Silvestra, keď ide Veronika alebo Matúš do mesta, že ako na Nový rok, tak po celý rok. 
A aký by to bol rok predsa bez našich koláčkov? No bol by to veru veľmi fádny rok. Preto sme si pre vás pripravili v dnešný sviatočný deň recept na novoročnú Pavlovu tortu. Možno sa pýtame, prečo sa nazýva Pavlova. Ale to niekedy nabudúce objasníme. Teraz šup-šup na ten recept, lebo čas akosi uchodí a aby sme ju stihli zjesť ešte dnes. Lebo ako na Nový rok, tak po celý rok, či nie?

V playliste môžeme počúvať našich 17 najobľúbenejších skladieb z roku 2017. Ktoré z nich si budeš aj ty spájať s týmto rokom?




Na snehový korpus Pavlovej torty si vopred odložíme:
  • 6 bielok
  • štipka soli
  • 300 gramov kryštálového cukru
  • 1 lyžicu zemiakového škrobu
  • 2 lyžice strúhaného kokosu

Na snehový korpus dáme citrónový krém, ktorý urobíme z:
  • 1 šťavy z citróna
  • 3 vajíčok
  • 3 lyžíc kryštálového cukru
  • 2 lyžíc zmäknutého masla
Na snehový korpus, na ktorom je citrónový krém, nanesieme :
  • 2 smotany na šľahanie
  • 2 granátové jablká
  • 1 pomaranč


Snehový korpus si vytvoríme nasledovne. Bielky, ktoré nám zostali zo žĺkových rezov, si spolu so štipkou soli vyšľaháme pomocou mixéra na tuhý sneh. Postupne k nim po častiach prisypávame cukor a šľaháme, až kým sa kryštáliky cukru rozpustia. Zatiaľ môžeme rozmýšľať, aké i/y sa píše v slovnom spojení kryštáliky cukru. Keď prídeme na to, že ypsilon, v tej chvíli by sa nám už mal rysovať akýsi lesklý, tuhý sneh. Vtedy si potľapkajme po pleci, že dobre a zašľahajme mixérom k tomu ešte zamiakový škrob. Povedzme si, že kokós, a primiešajme k tomu ešte zľahka metličkou kokos, samozrejme. 

Na papier na pečenie nanesieme sneh do tvaru 2 kruhov s priemerom tak okolo tých 20 cm. Všetko to záleží, koľko poschodovú tortu chceme mať. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Hneď, ako tortu vložíme do rúry, znížíme teplotu na 150 a pečieme približne hodinku. Potom teplotu znížime na 50 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinku. To je približne tak 1 časť seriálu bez záverečných tituliek a prvých 10 minút deju. Po dopečení rúru vypneme, dvierka na nej pootvoríme a tortu necháme v rúre schnúť celú noc. Ale pre istotu všetkých obyvateľov nášho domu oboznámime, že to nie sú pusinky a až zajtra nám budú môcť pomôcť spracovať túto Pavlovu tortu. Nech si radšej dajú kapustnice z laňského roku.

                           


Takto si pripravíme citrónový krém. Celé vajíčka, cukor a šťavu z citrónu zmiešame ručne metličkou v miske dohladka. Zmes povaríme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania až kým nám to nezhustne. Krém necháme v miske vychladnúť. Do vlažného citrónového krému pridáme zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Na tortu navrstvíme najprv citrónový krém, potom vyšľahanú šľahačku a nakoniec ju ozdobíme kúskami ovocia. 



                                                      DOZJEDENIA, PRIATELIA!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára